Ontdek de
cultuur natuur mensen eten
van Le Marche

Wandelen in Le Marche: Lame Rosse en Lago di Fiastra

lago di fiastra

Zin om te wandelen tijdens je vakantie in Le Marche? Op een half uur tot een uur van de meeste vakantiehuizen en appartementen van Le Marche Explorer, vindt je de Lame Rosse, een “mini grand canyon”, en het Lago di Fiasta, een berg meer. Een leuke dagtrip is om vroeg in de ochtend te beginnen met een wandeltocht naar de Lame Rosse en dan te lunchen bij een van de vele restaurantjes bij het dorpje van San Lorenzo. En vervolgens een frisse duik te nemen in het Lago di Fiastra.

Actieve wandeling naar de prachtige Lame Rosse

In het noorden van de Monti Sibillini, dicht bij Lago di Fiastra, liggen de Lame Rosse. De Lame Rosse di Fiastra is een van de meest fascinerende plekken in het Sibillini-gebergte. Het zijn formaties in de vorm van pieken en torens bestaande uit grind bijeengehouden door klei en slib. Deze worden ook wel de Canyon van Le Marche genoemd.

De wandeling

De wandelroute, heen en terug op hetzelfde pad, is 7 kilometer lang met een hoogteverschil van 250 meter. Deze wandeling is dus geschikt voor de meeste mensen. De start van de wandeling begint bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Boven op de dam heb je uitzicht over een mooie groene kloof enerzijds, en aan de andere kant over het prachtige blauwe water van het Lago di Fiastra. Bij de dam kun je de auto parkeren wanneer je vroeg begint! Parkeer de auto en loop over de brug naar het einde van de dam. Daar ga je een tunnel door waarna je het pad volgt.

Het begin van het pad loopt met een bocht naar rechts en niet veel later loop je op het pad langs de kloof. Na ongeveer een half uur gaat het pad over in loop je in een altijd groen blijvend bos. Heerlijk in de zomer vanwege de schaduw. Wanneer je bij de splitsing komt ga je naar links. Het pad stijgt lichtjes verder en na ongeveer anderhalf uur kom je aan bij een droge rivierbedding. Vanaf hier loop je via de rivierbedding verder omhoog. Al heel snel zie je de eerste rode rotsen tevoorschijn komen!

wandelen lame rosse

Tip: Neem voldoende water mee voor onderweg en draag goede wandelschoenen!

  • Lengte route: 7 km (2.5 uur)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Deze wandeling is dus geschikt voor de meeste mensen

Je kunt de wandeling prima combineren met een bezoek aan het mooie bergmeer Lago di Fiastra. Hier kun je heerlijk afkoelen in het frisse water, een kano of sup huren, of gewoon lekker op een kleedje ontspannen met een fijn boek. Direct aan het meer zit een klein eettentje (Verde Fiastra). Er zijn diverse ‘inhammen’ rondom het meer waar je de auto kunt parkeren en met een trap of pad kunt afdalen naar het meer.

Frisse duik, suppen, kanoen, zwemmen, en zonnen aan het Lago di Fiastra

Lago di Fiastra is een kraakhelder reservoir en ligt in het noordelijke gedeelte van de Monte Sibillini. Het meer is ontstaan toen een grote dam werd gebouwd en de stroom van de rivier de ‘Fiastrone’ voortaan door de waterkrachtcentrale in Valcimarra ging. Gedomineerd door de oude stad Fiastra, met zijn middeleeuwse kasteelruïne en het heiligdom van Beato Ugolino, is het meer beroemd om zijn kristalheldere water. De natuur is overweldigend en nodigt uit om mooie wandelingen te maken.

Lichtblauw, donkerblauw, turkoois, saffier, smaragdgroen, kobaltblauw, er zijn vele nuances die verschijnen en de kleuren zijn altijd anders door het veranderende licht. De oever van de linkerkant is erg steil en daarom niet erg toegankelijk. De rechterkant is veel vlakker en er loopt een prachtig pad, comfortabel voor fietsers en wandelaars! Naast heerlijk genieten op de strandjes of afgelegen baaitjes is er is ook de mogelijkheid om te gaan suppen, kanoën en waterfietsen te huren om het meer ook echt in zijn volle glorie te kunnen aanschouwen. Daarnaast worden er wandeltochten, rafting, paragliden en boottochten georganiseerd door de organisatie Gaia!

Wandeling langs het meer

Geniet van een wandeling langs het meer van Fiastra. De wandeling start in het kleine gehucht San Lorenzo al Lago. Vandaar vertrekt een pad, al slingerend langs het meer, naar de stuwdam. De hele route is zo’n 3 kilometer lang. Geniet tijdens de wandeling van het mooie uitzicht over het meer of op de steile rotsen aan de overkant. Vanaf de stuwdam loop je hetzelfde pad weer terug naar het vertrekpunt. De hele wandeling geniet je van prachtige uitzichten, kristalhelder water en als je goed kijkt van rondzwemmende vissen. Breng je zwemspullen mee voor een verfrissend duik, huur een kano of sup, of gewoon lekker op een kleedje ontspannen. Direct aan het meer zit een klein eettentje (Verde Fiastra) voor een snack, drankje en strandbedje of eet een pizza of ijsje bij een van de andere eettentjes bij San Lorenzo.

Ook een actieve vakantie in Le Marche, Italië?

Benieuwd naar de andere activiteiten in de buurt zoals mountainbiken, ballooning, kok in villa of wil je meer weten over wandelen in Le Marche? Klik dan hier! Je kunt ook een van de vakantieappartementen van Azienda Mastrocola en Le Marche Explorer boeken en kom samen met ons genieten van dit speciale authentieke stukje Italië.

NB: Voordat je aan de wandeling naar de Lame Rosse begint, raden we u aan contact op te nemen met de plaatselijke parkautoriteiten.

deel

Gerelateerde Artikelen

Ciao, mijn naam is Monique!

Ik woon al ruim 20 jaar in Le Marche met mijn man en kinderen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs geven wij je meer informatie over leuke restaurantjes, markten, actief bezig zijn en nog veel meer over wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche met Le Marche Explorer!