Een indrukwekkende en historische toren direct aan het strand van Portonovo

Voor iemand die Torre di Portonovo in Le Marche nog nooit heeft gezien, is de eerste indruk van verbazing. De Torre di Portonovo is een 18e-eeuws fort gebouwd op het strand van Portonovo, met een eigen tuin, waar je kan in de zee gaan zwemmen, roeien (bootverhuur op het strand) of gewoon ontspannen en genieten van de zeebries. Je kan ook een wandeling maken naar de XI-eeuwse kerk die op het strand is gebouwd en een bezoek brengen aan de Fortino Napoleonico, nu een hotel, maar oorspronkelijk een fort gebouwd rond 1810. Dit alles is op loopafstand.

Geschiedenis van de Torre

Paus Clemens XI (1649-1721), is de stichter van de Toren van Portonovo. Hij behoorde tot de familie Albani en was geboren in Urbino. De toren werd gebouwd in opdracht van de paus op de Monte Calcagno en naar een middeleeuws model (de eigenaren vonden een door Leonardo da Vinci gesigneerde tekening van een fortificatieproject met een bijna identiek ontwerp). Het is een massieve constructie waar je nog steeds de stenen stoelen op de bovenste verdieping voor de bewakers kunt zien.

Het hele terras, met een plafond dat wordt ondersteund door enorme eiken balken, biedt een totaal uitzicht op de golven. Een waardevolle positie om vijandelijke schepen te lokaliseren en werd ook gebruikt als signaalpost in geval van invallen door piraten vanaf de Dalmatische kust. De insignes van paus Clemens XI, uitgehouwen in steen, zijn ommuurd op de façade. Het kleine huis (dat door de eigenaren La Casetta wordt genoemd) grenst aan de toren en werd gebouwd in 1915. Tijdens WO I waren hier verschillende soldaten van de Kustverdediging gelegerd. De toren en het bijgebouw zijn door de huidige eigenaren volledig gerestaureerd.

Volgens de oude lokale bevolking werd de toren “ontdekt” door Adolfo de Bosis (1863-1924), dichter van Ancona, die zijn zomervakanties doorbracht op de Conero-berg (Portonovo en de Conero zijn nu een nationaal park). Tijdens een van zijn wandelingen kwam hij naar Portonovo en zag de toren, een geïsoleerd, verlaten verdedigingsgebouw aan zee, en hij huurde het van de staat. Het is in de toren dat hij inspiratie opdeed voor veel van de teksten die werden gepubliceerd in “Il Convito”, een literaire recensie die hij had gelanceerd en waaraan werd deelgenomen door mannen van cultuur zoals D’Annunzio, Pascoli, Carducci en anderen.

De toren werd uiteindelijk gekocht door de familie de Bosis en werd het zomerhuis van Lauro, de jongste van de gebroeders de Bosis, die in 1931 stierf tijdens het antifascistische verzet, nadat hij over Rome was gevlogen. Hij verspreidde meer dan 400.000 pamfletten gericht aan de koning en het volk, waarin hij het fascistische regime aan de kaak stelde dat de liberale democratie in Italië had afgeschaft.

Accommodatie

Je kom de Torre binnen via de poort van de tuin en door het stenen pad te volgen word je naar de ingang van het gebouw geleid. Een paar treden verder kom je in een gewelfde hal waar je tussen de vele mooie dingen de houten deur ziet, de originele deur uit de 18e eeuw. De hal is ingericht als woonkamer, met een witte slaapbank (tweepersoons), een paar fauteuils, een verbazingwekkend aantal boeken en een Steinway babyvleugel. De piano kan worden bespeeld door professionals die tijdens hun vakantie willen oefenen. Dit moet worden besproken en geregeld, aangezien de piano vanuit de kamers te horen is en niet iedereen het daarmee eens is! Vanuit hier is de badkamer met douche te bereiken.

Een leistenen trap leid je naar de eerste verdieping waar er een slaapkamer met een bed en een slaapkamer met een tweepersoonsbed is. Op deze verdieping heb je een WC met fonteintje, net op de overloop van de verdieping. Meer trappen en je komt op de tweede verdieping waar je een grote slaapkamer met tweepersoonsbed hebt (mogelijkheid om extra bedden toe te voegen) met toilet en wastafel toegankelijk vanuit de kamer en een slaapkamer met een eenpersoonsbed (ook met mogelijkheid tot extra bed) zonder badkamer. Deze kamer heeft een houten trap die je naar het terras brengt. Het uitzicht vanaf hier is ongelooflijk, je kunt een panorama zien met bergen, architectonische schoonheden en de zee.

De Torre is omgeven door een prachtige tuin met een grote tafel waar u kunt genieten van authentieke Italiaanse maaltijden bereid door de eigenaar terwijl je de zee of de zonsondergang bewondert.

Vanwege de massieve muren die de Torre heeft, is het tv-signaal niet goed. Het enige tv-toestel met een goed signaal in La Casetta. Er is geen wifi.

Er is een zeer aangename douche met warm/koud water in de tuin.

Afstanden

  • Ancona (regionale hoofdstad): 15 min
  • Ancona (vliegveld): 30 min
  • Sirolo: 20 min
  • Numana: 20 min

Wat is er te doen?

Een auto is nodig om prachtige locaties te bezoeken, zoals Sirolo en Numana, met hun prachtige stranden. Osimo, met de prachtige romaanse kerk van Saint Leopard en die van San Giuseppe da Copertino, patroonheilige van studenten. Loreto, “het ware mariale hart van het christendom”, citeert paus Johannes Paulus II. Ancona en zijn haven, ongeveer 12 km van la Torre, met een prachtig uitzicht vanaf S. Ciriaco, oude prachtige kathedraal, het archeologisch museum en de fotogalerij.

In Portonovo zijn er verschillende geweldige restaurants, die allemaal reserveringen aanbevelen: Emilia (071 801109), Il Molo (071 801040), Giacchetti (071 801384). Een op de heuveltop, in Hotel Emilia, is ook geweldig. Paardrijden en wandelen in het park zijn mogelijk bij Il Corbezzolo (071 2139039) en La Martina (071 7395034).

Extra informatie

  • De prijs is inclusief ontbijt, privéparkeerplaats in de tuin en 2 ligbedden voor op zee

Vakantiewoning beschikt over

  • Inclusief ontbijt
  • Ligbedden
  • Outdoor shower

Huurprijzen

Price per nightDouble room
No. persons2
01.01.2024 - 31.12.2024€ 250