LE MARCHE EXPLORER

ONTDEK le marche

Bezienswaardigheden in Fermo: een oud stadje om te ontdekken

Bezienswaardigheden in fermo

Fermo is een middeleeuws stadje vol met bezienswaardigheden. Fermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Fermo en ligt in het zuiden van Le Marche. Het typisch middeleeuws stadje is genesteld tussen de Adriatische Zee en de Monti Sibillini. We hadden al vaak gehoord van onze vaste gasten, dat een bezoek aan de zomermarkt op donderdag in Fermo, een van bij hun vaste uitstapjes is, wanneer ze in Le Marche op vakantie zijn. Dus nu zijn we zelf ook eens gaan kijken, en het is zeker de moeite waard!

Wijzelf zijn tegen vier uur gegaan, maar je kunt het natuurlijk ook combineren met een dagje strand (bijvoorbeeld bij Il Lido di Fermo of Porto San Giorgio). Vanaf 15:00 gaat het informatiecentrum op het Piazza del Popolo, waar je ook de entree tickets kunt kopen, open. We raden dan ook aan om vroeg in de middag te gaan, om alle bezienswaardigheden te kunnen bezoeken.

In de sfeervolle stadje vindt je elke donderdagavond in juli en augustus de Mostra Mercato dell’Antiquariato ed Artigianato (van 17.00 tot 01.00 uur), een antiek- en verzamelaarsmarkt. Het is een mooie mix van antiek, curiosa en tweedehands spulletjes.

Bezienswaardigheden in fermo

Bezienswaardigheden in Fermo

Palazzo dei Priori

palazzo dei priori

Op het langgerekte en elegante Piazza del Popolo vindt je tal van gezellige terrasjes onder de arcades. Het meest opvallende gebouw op het plein is het 13deeeuwse Palazzo dei Priori. Tegen de gevel staat een groot bronzen beeld van paus Sixtus V, die hier in Fermo ooit bisschop was voordat hij naar Rome werd geroepen, om het pauselijke ambt te bekleden.

Het Palazzo herbergt vandaag een klein archeologisch museum met vondsten uit de tijd van de Piceni (9de tot 3de eeuw v. Chr.). In het gebouw is ook de Pinacoteca Civica gevestigd, waar onder meer een ‘Aanbidding van de herders’ door niemand minder dan Pieter Paul Rubens te zien is. Indrukwekkend is ook de Sala del Mappamondo, een bibliotheek met in het midden een wereldbol uit 1713 met een diameter van bijna 2 meter.

Bezienswaardigheden fermo

sala del mappamondo

Schuin tegenover het Palazzo dei Priori bevindt zich het Palazzo degli Studi met zijn gele gevel. Hier bevond zich ooit de universiteit die in 1590 door Paus Bonifatius IX werd opgericht. Vandaag biedt het onderdak aan de stadsbibliotheek die, naast een hedendaagse afdeling, ook over een indrukwekkend archief aan oude boeken en manuscripten beschikt.

Cisterne Romane

cisterne romane

Een nog steeds tastbare getuigenis van de Romeinse oorsprong van de stad, zijn de Cisterne Romane. Een indrukwekkend ondergronds waterbassin dat de hooggelegen stad van drinkwater voorzag. De cisterne werden gerealiseerd om aan de waterbehoefte van de stad te voldoen. Dit brede ondergrondse complex dateert uit het einde van de 1e eeuw voor Christus en is de grootste van Italië. Je kan het goed bewaarde complex, bestaande uit 30 aaneengesloten ruimtes, bezoeken. Voordeel: het is lekker koel onder de grond, als buiten de zon schijnt!

Teatro dell’ Aquila

teatro dell'aquila fermo

Je heb een gids nodig om het prachtige Teatro dell’ Aquila te bezoeken. Het theater dateert uit het einde van de 18de eeuw en is het grootste historische stadstheater van de regio Le Marche, groter zelfs dan dat van belangrijker steden als Ascoli Piceno en Pesaro. Het theater telt 124 loges verdeeld over 5 verdiepingen. Het podium met een oppervlakte van 350 vierkante meter en de perfecte akoestiek maken het Teatro dell’Aquila tot een van de meest prestigieuze theaterzalen van Italië. Het meest indrukwekkend is het beschilderde plafond met een afbeelding van de Olympische goden Jupiter en Juno die samen met de drie Gratiën en zes dansende figuren luisteren naar de muziek van de god Apollo. Je hoeft er eigenlijk geen voorstelling te bekijken, want het theater zelf is al een schouwspel op zich, met zijn hoge balkons, versierde plafonds en kroonluchters. Maar mocht je in de gelegenheid zijn, ga hier dan vooral een opera of andere voorstelling bekijken. De akoestiek is namelijk subliem.

Duomo di Fermo

duomo di fermo

Als je het theater verlaat en de straat verder oploopt, kom je na een korte klim uit bij een strak aangelegd, schaduwrijk park. Op het einde daarvan bevindt zich de majestueuze kathedraal die hoog boven de stad uittorent. De witte, romaans-gothische facade dateert uit 1277. Het interieur is echter uitgevoerd in 18deeeuwse neoclassistische stijl. Naast de kathedraal bevindt zich het Museo Diocesano waar historische kerkschatten uit het hele bisdom Fermo worden tentoongesteld.

Praktisch: Tickets voor een bezoek aan de musea van het Palazzo dei Priori, de Cisterne Romane en het Teatro dell’Aquila zijn te koop in de toeristische dienst op de Piazza del Popolo, naast het Palazzo dei Priori. Een combiticket voor de drie bezienswaardigheden, inclusief de rondleiding met gids aan de Cisterne Romane en het Teatro dell’Aquila, kost 8 EUR. Het ticket is een jaar geldig, mocht je niet alles in een keer kunnen zien. Je kunt de tickets hier ook online kopen.

Tip: Het beste is om op donderdag te gaan wanneer ook, tegen de late namiddag, de zomermarkt is, wat het erg gezellig maakt.

Wijzelf hebben ons bezoek afgesloten met een fantastisch diner bij l’Enoteca Bar a Vino. Je moet vooraf reserveren want het kan druk worden. Het is een vaststaand menu. We begonnen met een heerlijk glas bubbels en antipasta’s, allemaal even lekker! Daarna een primo, heerlijke secondo ook weer vergezeld van een bijzonder goed glas wijn en afgesloten met een heerlijke dolce. We kunnen alleen maar zeggen dat we enorm gesmuld hebben van zowel het eten als de wijnen met een super sfeer op het plein. Om te reserveren +39 348 903 5257.

fermo enoteca bar a vino

fermo enoteca bar a vino

Tip: parkeer op Piazzale Conducci en neem de lift naar boven naar het stadscentrum.

share

Related Articles

Ciao, mijn naam is Monique!

Ik woon al meer dan 20 jaar in Le Marche met mijn man en kinderen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs geven we je meer informatie over leuke restaurants, markten, actief zijn en nog veel meer over wat Le Marche allemaal te bieden heeft!

Kom en geniet van een heerlijke vakantie in Le Marche met Le Marche Explorer!