Ontdek de
cultuur natuur mensen eten
van Le Marche

Ontdek Ascoli Piceno: de geboorteplaats van Italië’s geliefde olive all’ascolana

visit ascoli piceno

Ascoli Piceno is zeker een bezoekje waard als je in Le Marche bent. Deze middeleeuwse stad is een van de meest verfijnde en aantrekkelijke steden van Le Marche. Het historische centrum is een charmante verzameling middeleeuwse straatjes met grote kerken, fotogenieke pleinen, prachtige musea en eigenzinnige fonteinen.

Maar wat Ascoli Piceno echter zo bijzonder maakt, is de rots waarmee de stad is gebouwd. Het hele historische centrum van Ascoli is gebouwd met travertijn: een kostbare steen, net als marmer, die spierwit glimt in de middagzon, roze kleurt bij zonsondergang en gloeit onder de avondverlichting van de straat.

Gebouwen van travertijn: Piazza Arringo en Piazza del Popolo

Piazza Arringo

Er zijn nogal wat travertijn gebouwen die een bezoek waard zijn. Piazza Arringo, het plein voor de kathedraal, wordt omgeven door statige renaissancegebouwen, waaronder het 12e-eeuwse stadhuis, waar de Pinacoteca Civica (kunstgalerie) is gehuisvest. Hier vind je ook een prachtige travertijn fontein met twee bronzen zeepaardjes. In de Pinacoteca Civica zijn werken te vinden van Titiaan, Guido Reni en Carlo Crivelli.

We raden een bezoek aan de kathedraal van Sant’Emidio aan. Deze prachtige kerk werd rond de 5e eeuw gesticht, gebouwd op de overblijfselen van een voormalige Romeinse basiliek. Neem bij een bezoek zeker een kijkje in de prachtige crypte onder de kathedraal. De crypte werd gebouwd in de 11e eeuw na de overdracht van de relikwieën van St. Emidius van de catacomben van de kerk van Sant’Emidio alle Grotte naar de kathedraal. De muren van de crypte zijn bedekt met prachtige mozaïeken ontworpen door Pietro Gaudenzi. De mozaïeken, gemaakt in opdracht van voormalig bisschop Ambrogio Squintani, beelden scènes uit de verschrikkelijke jaren van de Tweede Wereldoorlog uit.

cripta ascoli

Piazza del Popolo

Ondertussen is Piazza del Popolo, het andere grote plein, sinds de Romeinse tijd de salotto (salon) van Ascoli. Het plein is omgeven door renaissancegebouwen en travertijn. Een kant van het plein wordt volledig ingenomen door de kerk van San Francesco, naar verluidt een van de mooiste gotische gebouwen in Italië.

Aan een andere kant ligt het Palazzo dei Capitani, een kasteelachtig gebouw dat regelmatig tentoonstellingen houdt en toegang geeft tot de Romeinse markt in de kelder. Op dit plein vind je ook de bekendste bar van Ascoli, Caffè Meletti. Het café heeft een prachtig art-deco interieur en serveert “Anisetta Meletti”, een likeur van groene anijs.

Olive all’ascolana

Ascoli staat in Italië echter vooral bekend om zijn eten. De wereldberoemde olive all’ascolana – met vlees gevulde gefrituurde olijven – dankt zijn naam aan de stad Ascoli Piceno. Ascoli is in feite de geboorteplaats van de geliefde olive all’ascolana en waar je ook gaat, je bent nooit ver verwijderd van een verleidelijke afhaalmaaltijd.

Tip: Je kan je auto achterlaten bij Parcheggio Ex Seminario Vescovile en vanaf daar naar het stadscentrum lopen.

deel

Gerelateerde Artikelen

Ciao, mijn naam is Monique!

Ik woon al ruim 20 jaar in Le Marche met mijn man en kinderen. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in Le Marche!

In onze blogs geven wij je meer informatie over leuke restaurantjes, markten, actief bezig zijn en nog veel meer over wat Le Marche te bieden heeft!

Kom genieten van een heerlijke vakantie in Le Marche met Le Marche Explorer!